
Lørdagens vejr bød ikke på den store havetur, så vi tog i stedet til chilifestival på gartneri Toftegaard ved Lene Tvedegaard. Vi har i lidt tid dyrket chili hjemme, og det er en ret fascinerende verden og ikke mindst spændende smagsoplevelser chilierne indbyder til. Da vi efterhånden har samlet os fem forskellige chili af forskellig styrke, størrelse og farve, er hjemmet blevet ganske dekorativt, og der eksperimenteres med diverse chili retter. Chili er nemlig ikke bare chili, men en verden af forskellige smagsoplevelser alt efter, hvilken chili, du vælger. Kategorien går fra 0 til 10++++, hvor 8 og derover er mega stærke. Chili er sundt og har i øvrigt mange andre gode egenskaber, faktisk har chili været anvendt som medicin mod blandt andet hovedpine, halsbetændelse, feber, bakterier m.m. i årtusinder og benyttes også i dag i salver til patienter med leddegigt samt i smertestillende medicin mod f.eks. nervebetændelse. På Rigshospitalet har man gennemført forsøg med brug af chili til smertebehandling ved operationer. Hvordan kan det nu lade sig gøre? Jo, styrken i chili er ikke en smag, men en smertepåvirkning. Styrken i chili skyldes capsaicinoiderne. De binder sig til nerveender, hvorved vi registrerer smerte. På Rigshospitalet har man således hældt koncentreret capsaicin i operationssår, mens patienterne var bedøvede. Derved får nerveenderne en så massiv smertepåvirkning, at de bliver lammede for en tid og derfor ikke sender besked til hjernen om, at noget gør ondt, og patienterne føler langt mindre smerte, når de vågner fra narkosen og helt op til to uger efter operationen. Måske man skulle overveje at tage et par chilifrugter med, hvis man en dag skulle være så uheldig at skulle på operationsbordet?? ;-) Billederne i indlægget har jeg taget af nogle af vores egne chili :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar